vineri, 28 martie 2014

VietNam - ep. 4 Perfume Pagoda

Din Hanoi poti face o serie de excursii de o zi sau doua, cele mai populare fiind la Perfume pagoda, Ninh Binh, Halong Bay si Sapa. 

La Sapa erau 0 grade Celsius is orezul nu era inverzit, iar acele terase frumoase din poze ar fi fost doar niste balti maro, plus ca ar fi trebuit sa alocam 3 zile, asa ca am amanat-o pentru urmatoarea excursie in zona. 

Perfume Pagoda mi-a sunat atat  de frumos incat am insistat sa mergem. Nu stiu ce imi imaginam uitandu-ma la pozele alea. S-a dovedit a fi o excursie de 2 ore cu un minibus, urmata de una de o ora si ceva intr-o barca vaslita de o tanti usor agresiva, un pranz, vreo 2 ore in drum spre Pagoda care este de fapt o pestera mare si returul cu barca si minibus-ul. Toate astea pentru 20$/pers. Asta este doar ceea ce se viziteaza, zona fiind plina de temple si pagode, unele construite in pesteri. 

Pestera asta este unul dintre locurile sacre ale budismului se află în Vietnam, în ţinutul My Duc, la 70 de kilometri sud-vest de Hanoi şi este asaltat an de an de turiştii curioşi şi de pelerini, mai ales in preajma anului nou chinezesc

Teoretic,  un fenomen ciudat, face ca peştera să aibă un “parfum” al ei, un miros inconfundabil, care se pare că are un efect tulburător asupra vizitatorilor. Legenda spune însă că parfumul care se simte în peşteră este doar una dintre minunile pe care le-a săvârşit zeul Bodhisatva (sau, cum îi spun vietnamezii, Quan Am), care a ales să se retragă aici si sa supravegheze sufletele oamenilor. Nu am mirosit nimic, dat C a alunecat prin pestera si ne-am intrebat daca acesta este efectul tulbutator. 

In fiecare an, in aprilie, aici se desfasoara un festival care tine o saptamana si in timpul caruia vin peste 200,000 de turisti si pelerini. In prima zi a festivalului peste 5000 de barci taxi impodobite cu ghirlande de flori urca pe albia raului printre lanuri de orez, stanci de calcar si in toata valea miros puternici crinii infloriti. 

O dată ce a ajuns la debarcader, turistul va trebui să meargă pe jos exact o mie de paşi, până în locul unde se află “pagoda de piatră parfumată” şi unde este amenajat altarul, acoperit cu mii de flori. C a urcat pe scari, eu am luat gondola. 

Peisaje frumoase, oameni draguti, mistreti in libertate, dar locul in sine nu m-a miscat. Am renuntat la excursia de la Ninh Binh, unde am fi petrecut o alta zi intr-o barca mica si am plecat la Halong Bay, si asta povestim in episodul 5. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu