marți, 2 februarie 2016

Diversificare cu "D" mare!

Eh bon, ajunserăm și la asta. 
Prima masă de legume a fost de Crăciun. Nu pentru că ne-am dorit să fie în zi de sărbatoare, dar am vrut să fie după 6 luni, să stea bine în fund, să nu fiu singură acasă (da mah, mi-a fost teamă) și să ținem minte ziua în caz ca ne va întreba vreun doctor.

Am citit, am intrat pe grupuri, am terorizat-o pe cumnată-mea cu întrebări, am stat de vorbă vreo 2 ore cu pediatra (remember, cea mai calmă și mai răbdătoare din lume?) și am zis că până la urmă tot trebuie să încep să hranesc copilul și cu altceva chiar dacă în mintea mea următorul pas era că îsi lasă barbă și mustață și mă anunță că se însoară.

Am citit și despre autodiversificare.  Ăsta este încă un capitol la care nu se înțeleg mamele. Unele susțin autodiversificarea (blw- baby led weaning) altele varianta clasică. Este atât de mare nebunia, încât riști să te dea afară de pe grupul Blw-ist dacă îndrăznești să vorbești despre pasarea hranei, ajutarea copilului să mănânce sau mai știu eu ce tacămuri.

Mi s-a părut o chestie suuuuper mișto. În teorie! Dacă aș fi putut trece peste mega jegul din bucătarie și haosul alimentar (mănâncă ce vrea el, când vrea și când se simte pregătit) nu am putut trece peste ideea că se poate îneca. Yup, I chickened out așa că am decis să mergem pe varianta clasică ”pasat și cu lingurița”!

Nu am început cu rădăcina de pătrunjel 3 zile. Am încercat să respect regula celor 3 zile (eu da, tac-su nu!) dar am început cu mai multe rădăcionease (la sfatul pediatrei).  Prima masă a fost cu rădăcina de pătrunjel, păstârnac, țelină și morcov. Am insistat să îi dau 2-3 lingurițe în prima zi și să cresc cantitatea ușor usor gândindu-mă că este un șoc pentru stomacul lui. A doua zi i-am dat 6-7 lingurițe iar a treia zi s-a ocupat C de mâncarea lui așa că a primit pe lângă cele de mai sus și cartof dulce și dovlecel și a mîncat tot castronul. Era să leșin când am intrat în bucătarie, dar am zis că what's done is done și mergem mai departe. 

Au urmat: ardei gras verde (cah! a ieșit trapid din joc) broccoli, ceapă și/sau usturoi (puse doar la fierbere și nepasate), sfeclă roșie. ulei de măsline.  

Iarna oferta de legume proaspete și autohtone este mai mică și aș fi vrut să am ceva păstai de fasole dar nu am găsit fără conservați, sare sau zahăr iar cele congelate nu îmi plac nici mie. Aștept recolta de spanac a unor prieteni și mă tot uit la lista de legume de pe diversificare.ro și mă întreb dacă să îi dau fenicul. Who the f*** eats fenicul? Mai bine iau dovleac de la țară. Bunicile prevăzătoare au pus și roșii la congelator, dar cred că mai așteptăm puțin. 

Cu o gașcă de legume am mers mai departe. Primul pe listă proteinelor: piept de pasăre crescută de bunici. La început i-am pus atât de puțin încăt nu știu dacă s-a prins. dar am crescut cantitatea.  După trei zile cu carne și una de pauză i-am pus și gălbenuș de ou (fiert 10 minute, în prima zi 1/4 și a doua zi 1/2) .  

Deci, 3 zile carne, 2 zile ou și mai aveam două la dispoziție. What to do, what to do? Ficat de pasăre! Victorie și aici! Deliciosu este ca un pui de pescăruș. Nu se pune (momentan) problema dacă sau cât mănâncă ci să se întâmple cînd vrea el și cât de repede vrea el.

Pentru că a șaptea zi și bărbosu s-a odihnit când a făcut lumea, duminica va fi cu pauză de proteine

Tot via pediatru, am înțeles că până la 7 luni trebuia să ia contact cu glutenul, așa că a început să molfăie covrigi de Buzău iar eu mă gândesc cu groază să nu îi rămână ceva în gură și să nu se înece. Mi s-a spus să îl caut în gură, Mi se pare ciudat.

Fructele au apărut oarecum întamplător. Ar fi trebuie să aștept până la 7 luni, dar le-a primit cu 2 săptămâni mai devreme pentru că deja își inlocuise masa de prânz și pentru că într-o zi efectiv nu vroia lapte deși îi era foame, așa că am aruncat un măr la abur, l-am pasat și în 10 minute țipa nervos că mai vrea. Mda, asta este o problemă: anticiparea cantităților. Ochiometric. Habar nu am cât mănâncă exact. Nu cântăresc. După măr a fost și mai încântat de pară și când a ieșit prea lichid maclavaisul i-am pus și câte o linguriță de făină de orez. Mâine îi pun gutuie la aburi. Sunt curioasă cum iese.

Cică urmează să mă apuc de făcut brânză de casă pe care să sperăm că o va hăplăi cu avocado sau banană. Știu că este în trend laptele de măgăriță, dar totuși voi folosi lapte capră. Am citit șocată că se face și din lapte uman. Not kidding. Nu știam că se încheagă Nu am foarte multă imaginație alimentară. Iaurt sigur nu fac. Hai ca-i prea de tot, sorry, dar nu sunt fan stat în bucătarie și nici nu am vreun talen. Voi cumpăra ceva bio-eco (care papuci îi diferența?) și basta.

Tabelul de mai sus l-am folosit orientativ și probabil că dacă citește postul ăsta vreo mămică mai conștiincioasă, se va îngrozi. Well, so be it! Deliciosu mănâncă, toate în grafic, altceva nu am de spus. One thing is clear: până are dinți pasez! Măcar nu trebuie să mă stresez ce mănâncă plodu. E simplu, piure!

LE: Deliciosu este fan iaurt. Brănza să mai aștepte un pic. Mai am să-l conving să bea și apă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu